Valere Van Walle (1940-2019)

In Memorium tekst uitgesproken op de uitvaart op dinsdag 24 september 2019

We zijn het er met z’n allen over eens dat we hier afscheid nemen van een cultureel boegbeeld van Kieldrecht en ver daarbuiten.

Afscheid nemen van Valère is zeker niet evident.

Gedurende tientallen jaren was Valère bezieler en dirigent van ons Sint-Gregoriuskoor. Hij richtte het jongerenkoor “De Poldervinken” op en legde aldus jaren geleden de basis van ons huidige koor.

Hij slaagde erin om dit te combineren met een jarenlang engagement als dirigent bij het Parochiaal Zangkoor van Vrasene en het Sint-Ceciliakoor van Koewacht.

We weten dat Valère heel veel tijd besteedde aan zijn koren. Als autodidact was dit niet vanzelfsprekend en we hebben veel respect voor wat hij als dirigent met zijn koren allemaal bereikt heeft.

Maar Valère was meer dan dirigent. Hij was ook een echte bezieler van ons koorleven. Voortdurend had hij nieuwe ideeën, nam uitdagingen aan en nam initiatieven om het muzikaal niveau te verbeteren. Het speciaal verzorgen van parochiale hoogdagvieringen, het organiseren van talloze concerten en deelname aan koorzangtornooien waren daar een onderdeel van.
Valère ligt ook aan de basis van samenwerking met andere Kieldrechtse verenigingen. Verschillende concerten werden georganiseerd met de muzikale verenigingen van Kieldrecht. Hij bouwde een sterk muzikaal netwerk uit, o.a. met de overkoepelende Vlaamse zangvereniging “Koor & Stem” en met gerenommeerde koordirigenten.

Maar Valère was meer dan dirigent en bezieler.
Sterk sociaal geëngageerd ondersteunde en organiseerde hij vele sociale kooractiviteiten (fietstochten, barbecues en nieuwjaarsrecepties) Geen inspanning was voor hem teveel omdat hij wist hoe belangrijk het sociaal aspect is binnen het verenigingsleven.
Valère was een levensgenieter en genoot van deze samenkomsten.

Hij was ook een doorzetter vol energie.
Overtuigd dat zijn initiatieven de moeite waard waren, wist hij anderen te bezielen en ging ervoor. Aldus werden veel van zijn ideeën ook uitgevoerd in ons koorleven.

De ziekte die hem overkwam was onverwacht.
Als doorzetter is Valère lang blijven vechten, samen met zijn dierbaren, om de ziekte te overwinnen. Maar het mocht niet zijn.

We zijn dankbaar voor wat hij voor ons, voor Kieldrecht en omstreken, betekend heeft. Valère, bedankt en rust in vrede.

MVS

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.