Historiek

Het Sint Gregoriuskoor.

Het koor zou opgericht zijn rond 1900 door Franciscus Rotthier. Gedurende een halve eeuw is het, zoals vele andere koren in Vlaanderen, een typisch parochiaal koor van mannen. Elke zondag wordt een gregoriaanse hoogmis gezongen. In 1949 wordt het koor omgevormd tot een gemengd koor.

Vanaf 1970 krijgt Valère Van Walle de muzikale leiding in handen. Door zijn niet aflatende ijver en bezieling krijgt het koor een nieuw elan.

Het Sint Gregorius koor neemt in 1979 voor de eerste maal deel aan het Provinciaal Toernooi, een plaatsing in de Tweede Divisie is het resultaat. In 1981 promoveert het koor naar Eerste Divisie,in de volgende toernooien wordt telkens opnieuw dit niveau behouden.

Het Sint – Gregoriuskoor verzorgt nog steeds de wekelijkse mis. Op feestdagen, jubileums, huwelijken en begrafenissen worden meerstemmige missen en liederen gezongen. Naast kerkelijke diensten organiseert men aperitiefconcerten en concerten onder begeleiding van een orkest. Sinds vele jaren is de traditie gegroeid van een jaarlijks kerstconcert, gewoonlijk in samenwerking met een ander koor of muziekensemble.

In 2005 neemt Valère Van Walle afscheid van ‘zijn koor’. Gedurende vijfendertig jaar was hij de stuwende kracht achter het Sint – Gregoriuskoor.

Patrick Moeyaert neemt de muzikale leiding van Valere over. Onder zijn leiding  brengt het koor in 2006/07 onder grote belangstelling ‘The Crucifixion’ van John Stainer. Op het Provinciaal Toernooi werd opnieuw bevestigd in de Eerste Afdeling.

Vanaf Pasen 2007 komt het koor in handen van Antoon de Spiegeleer.
Onder zijn leiding wordt de traditie verder gezet met het jaarlijks kerstconcert tevens wordt een aperitiefconcert georganiseerd.
In oktober 2009 worden de Gloriantenconcerten opgevoerd te Brugge, Mere en Kieldrecht.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.