Het Sint Gregoriuskoor Kieldrecht kortweg SGK.

SGK zou opgericht zijn rond 1900 door Franciscus Rotthier. Gedurende meer dan een halve eeuw was het, zoals vele andere koren in Vlaanderen, een typisch parochiaal koor van uitsluitend mannen waarbij ‘s zondags een gregoriaanse hoogmis werd gezongen. Pas in 1969 werd het een gemengd koor.

Van 1970 tot 2005 kreeg Valère Van Walle de muzikale leiding in handen. Door zijn niet aflatende inzet kreeg het koor een nieuw elan. ‘25 jaar gemengd’ werd in 1994 gevierd met een Missa Brevis Kv 275 van Mozart.  In 2001 werd het Requiem van G. Fauré gebracht in een samenwerking met andere koren.  SGK nam in 1979 voor het eerst deel aan het Provinciaal Toernooi met een score in de tweede afdeling.  In 1981 promoveerde het koor naar eerste afdeling en daarna werd steeds bevestigd tot ze niet meer georganiseerd werden. Het afscheid van Valere werd gevierd met een memorabel aperitiefconcert.

Patrick Moeyaert nam de muzikale leiding over. Onder grote belangstelling werd in 2006 en 2007 John Stainers The Crucifixion gebracht met solisten Conor Biggs en Geoffrey Degives. Onder Patrick werd ook opnieuw bevestigd in de eerste afdeling.

Vanaf Pasen 2007 tot eind 2011 kwam het koor in handen van Antoon de Spiegeleer. In het geheugen gegrift: uitvoeringen van het Gloria van Vivaldi in 2009 in Brugge, Mere en Kieldrecht. Ook onder deze dirigent werd eerste afdeling bereikt bij het PT.

Valére keerde terug begin 2012 tot de zomer van 2014. Daarna kwam de leiding in handen van interim dirigenten Dirk Buysrogge, Leen Goossens en Patrick Moeyaert met opgesplitste taken.

Sinds 2018 is de leiding in handen van dirigent Bert De Jonghe.  Covid verstoorde de goede werking maar SGK bleef overeind.  Bij SGK  is het goed vertoeven in de polder!  SGK verzorgt nog steeds de zondagsdiensten.  Het brengt soelaas bij begrafenissen. Verder is er de ambitie om jaarlijks een kerstconcert of evocatie te brengen al dan niet in samenwerking met lokale fanfare, harmonie of toneelvereniging. Profaan werk komt ook aan bod in aperitiefconcerten of andere aangelegenheden.

SGK nam in mei 2022 ook deel aan het koortreffen naar aanleiding van het 75-jarig bestaan van Acantus.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.